Cultuur in Den Haag

Cultuur in Den Haag

Cultuur in Den Haag

Zo moeder Zo dochter ~ leuk om samen te doen


Bewonder de schilders meesters uit de G
ouden Eeuw in het Mauritshuis en geniet een lunch in ’t Goude Hooft’
Terug in de tijd in Den Haag.

Het Mauritshuis is recent weer geopend en is het thuis van het beste van de Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Ruim tweehonderd topstukken als Vermeers ‘Meisje met de Parel’, ‘De Anatomische Les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt, ‘Het Puttertje’ van Fabritius en ‘De Stier’ van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument.

Het klassieke interieur dat door de zijden wandbespanning, fonkelende kroonluchters en monumentale plafondschilderingen de sfeer van een woonhuis ademt. Interieurs van Jan Steen, landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte en portretten van Rubens geven een rijk en gevarieerd beeld van de schilderkunst uit de zeventiende eeuw.

Daarna of ervoor lekker lunchen bij ‘t Goude Hooft, oudste herberg van Den Haag.

’t Goude Hooft is de oudste herberg van Den Haag. In 1423 wordt reeds geschreven over de taveerne ‘In tgulde hoift’.

‘t Goude Hooft was een herberg voor mensen van buiten de stad, een taveerne voor de bezoekers van de markten en een ontmoetingsplaats waar ridders vergaderden. In de 19de eeuw richtte de eigenaar op de eerste verdieping een herensociëteit op.

In 1660 werd de taveerne herbouwd door Pieter Post en voorzien van de twee gouden hoofden aan de gevel. Op de eerste verdieping is een wapenkamer met een wandschildering met Pieter Post en de stadhouder. De toen beroemde Amsterdamse chef-kok Henry Thijs (Dikker & Thijs) kreeg de opdracht ‘t Goude Hooft weer tot bloei te brengen. Het gebouw werd in 1939 heropend.

In januari 2012 werd ‘t Goude Hooft overgenomen door het huidige management. Na een
ingrijpende renovatie met respect naar het verleden toe, opende ’t Goude Hooft op 4 juni 2012
weer haar deuren.

Mauritshuis en 't Goude Hooft anno 1423

 

logoVierkant-KLC-roze

Share this post